CANVIAR L'IMAGINARI

Amb Antonio Centeno

 

La sexualització de les persones amb diversitat funcional no sol ser una imatge gaire recurrent en l'imaginari col·lectiu. De fet, és més habitual tenir-ne una visió simplista i dependent, tal com se sol representar en la ficció.  

Especialment preocupat per transformar aquesta mentalitat, Antonio Centeno s'ha convertit en potent activista del Moviment de Vida Independent a Catalunya i ha impulsat diversos projectes audiovisuals per mostrar una mirada més realista de la diversitat funcional, com la sèrie Trèvols de 4 fulles (2018), la pel·lícula Vivir y otras ficciones (2016) i el documental Yes, we fuck (2015). 

"La sexualitat és un element clau per canviar la mirada sobre la nostra realitat"

Transcripció amb lectura fàcil:

Des dels inicis, l'Oficina de Vida Independent (OVI) de Barcelona s'ha ocupat de generar el seu propi relat sobre la diversitat. En l'àmbit espanyol, el Moviment de Vida Independent (MVI) també ha ideat nous conceptes i definicions, com el terme "Diversitat Funcional" que pretén substituir altres paraules amb connotacions pejoratives i discriminadores.

La idea de fons és construir societats més inclusives on totes les persones diverses puguin formar part de la vida quotidiana i de l'imaginari col·lectiu amb naturalitat. 

 

Aquesta és una de les intencions de l'Assistència Personal i el Model d'Assistència Personal que s'està treballant a Barcelona perquè totes les persones estiguin incloses en les activitats de la ciutat.

La pandèmia de la Covid-19 els ha obligat a adaptar-se.

Com els ha afectat?

Conviure amb la diversitat

Transcripció amb lectura fàcil:

Tenir una gran varietat de referents sobre una realitat similar a la teva és molt important per poder decidir com vols viure, defensa Centeno.

 

Per això, la construcció d'un relat divers i plural sobre la diversitat funcional és també essencial per transformar l'imaginari de les mateixes persones amb diversitat funcional.

"Les persones amb diversitat funcional no tenim referents, ens ho hem d'inventar tot"

Transcripció amb lectura fàcil:

Les persones de l'OVI han format un grup de suport mutu on, cadascuna d'elles, ha fet possible que l'Assistència Personal fos una realitat per a tothom del grup.

Descobreix les altres històries

Els orígens

Transformar

Barcelona

Emancipar-se

Assistència Personal

El pes de l'activisme

Lisboa

Descobreix el Moviment de Vida Independent a