Cada dimecres, els membres de l'Oficina de Vida Independent (OVI) es reuneixen al Centre Cívic Parc Sandaru per gestionar la seva Assistència Personal (AP) i tenir una vida independent.

El que ara és una entitat autogestionada per persones amb diversitat funcional, va néixer a finals del 2006 com un projecte pilot impulsat per persones del Moviment de Vida Independent amb el suport de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitats (IMPD).

 

Amb els anys ha anat consolidant-se i avui dia compte amb 13 membres. L'OVI és una de les sis entitats de Barcelona que ofereix el Servei d'Assistència personal, l'única de la ciutat en fer-ho de manera autogestionada per part de les mateixes persones beneficiàries del servei. 

L'Oficina de Vida Independent de Barcelona segueix els principis del Moviment de Vida Independent i s'inspira en altres projectes similars que existeixen arreu del món.

 

Així doncs, el lema "Res sobre nosaltres sense nosaltres", màxima del MVI, és essencial en el funcionament de l'Oficina de Vida Independent: són les mateixes persones amb diversitat funcional les qui decideixen com gestionar l'entitat i a qui contractar com els seus assistents.

El servei d'Assistència personal de Barcelona, com altres experiències del Moviment de Vida Independent d'arreu del món, va sorgir com una resposta alternativa al model residencial.

 

Normalment, obtenir una plaça en una residència és l'única manera d'emancipar-se de les famílies, però els activistes del Moviment rebutgen totalment aquesta opció, ja que asseguren que no els permet construir una vida autònoma i els obliga a adaptar-se a les decisions que pren la institució residencial per ells. 

En termes econòmics, l'opció residencial és també qüestionada perquè implica una inversió major per menys hores d'atenció personalitzada. 

Gràfica: Laura Cercós · Font: Ajuntament de Barcelona (2012)

La inversió en el servei d'assistència personal té, a més, un retorn econòmic i social elevat:

 

Darrere d'aquestes xifres hi ha històries humanes molt diverses que han fet possible que els ideals del Moviment de Vida Independent es posessin en pràctica a Barcelona.

 

Els orígens

Transformar

Barcelona

Canviar l'imaginari

Emancipar-se

Assistència

Personal

El pes de l'activisme

Descobreix el Moviment de Vida Independent a

Sobre el projecte

Aquest reportatge multimèdia ha estat elaborat per Laura Cercós Tuset com a Treball de Final de Grau de Periodisme, a la Universitat Pompeu Fabra.

    Contacte    

...

© Vides Independents. Laura Cercós Tuset

Treball Final de Grau de Periodisme | Universitat Pompeu Fabra