TRANSFORMAR BARCELONA

Amb Conrado Gargallo

 

L'accessibilitat, l'habitatge, la igualtat... A Barcelona existeixen múltiples col·lectius que lluiten perquè tots aquests aspectes estiguin garantits. 

Des del Moviment de Vida Independent, Conrado Gargallo fa més d'una dècada que està implicat en l'activisme de la ciutat. Com a membre de l'Oficina de Vida Independent (OVI), ha sigut part de moltes de les reivindicacions que han contribuït a caminar cap a un Barcelona més inclusiva, com amb el Model Municipal d'Assistència Personal

Construir aliances amb altres moviments ciutadans i amb l'administració ha estat imprescindible per poder posar les bases d'una Barcelona on totes les persones puguin viure en igualtat de condicions. 

La pandèmia de la Covid-19 els ha obligat a adaptar-se.

Com els ha afectat?

"Son bàsiques les aliances per poder avançar"

Transcripció amb lectura fàcil:

Una de les aliances imprescindibles del Moviment de Vida a l'estat espanyol ha estat amb les persones que exerceixen d'assistents personals. La precarietat d'aquestes treballadores troba molts paral·lelismes amb la realitat de les persones amb diversitat funcional i la interrelació de les lluites els ha fet guanyar forces.

 

D'aquests llaços parla el llibre "Cojos y Precarias. Haciendo vidas que importan" (2011), on apareixen aportacions d'alguns membres de l'OVI com Conrado Gargallo, Antonio Centeno i Núria Gómez.

Portada del llibre Cojos y Precarias

"Hace ya algunos años, en concreto en el año 2007, comenzó una alianza entre un grupo de personas organizadas políticamente en torno a la puesta en cuestión de la infravaloración de las actividades de atención y cuidados a las personas (la Agencia Precaria) y un foro de Internet llamado Foro de Vida Independiente. [...] La reivindicación de esta autonomía pasaba por exigir la posibilidad de contar con una asistencia personal como alternativa al encierro en la institución (familia, residencia), donde la sociedad tiende a enclaustrar su diferencia.

Esta alianza produjo un recorrido común cuajado de talleres de cine y debate, de desacuerdos, de confluencias y de alguna que otra acción. En el año 2009 nos decidimos a plasmar el camino compartido en un Cuaderno."

Arran del FVI es va organitzar una xerrada i va ser llavors quan Conrado Gargallo es va adonar que les seves inquietuds personals eren compartides i recollides en la filosofia del Moviment de Vida Independent.

"Quan prens consciència de grup tens més força"

Transcripció amb lectura fàcil:

El Model d'Assistència Personal que està treballant l'Ajuntament de Barcelona està de moment en fase de transició. L'objectiu és que l'Assistència Personal arribi a totes les persones que ho necessiten i que, finalment, la ciutat garanteixi el dret de tothom a tenir una vida independent. 

Descobreix les altres històries

Els orígens

Assistència Personal

Canviar l'imaginari

Emancipar-se

El pes de l'activisme

Lisboa

Descobreix el Moviment de Vida Independent a