ACTIVISME i POLÍTICA

Amb Jorge Falcato

 

Després de la davallada de l'economia el 2008, persones d'arreu del món es van començar a organitzar i manifestar per defensar els drets socials que cada cop veien més amenaçats. Pensionistes, persones amb feines precàries i estudiants van ocupar els carrers per fer sentir la seva indignació. I Portugal no va ser-ne una excepció.

Durant la primavera del 2011 milers de persones van inundar els carrers de diverses ciutats portugueses en el que van ser les manifestacions apartidistes més multitudinàries des de la Revolució dels Clavells que va posar fi a l'Estado Novo.

 

Un any després, va néixer el grup (d)Eficientes Indignados per posar sobre la taula la discriminació econòmica i social de les persones amb diversitat funcional. Un dels fundadors d'aquest grup, el 2011, va ser  Jorge Falcato Simões, un arquitecte i activista d’esquerres conegut per la seva lluita pels drets de les persones amb diversitat funcional.

"El nostre objectiu havia de ser l'assoliment de la vida independent"

Transcripció amb lectura fàcil:

El 2015, Falcato va fer un salt a la política nacional. Com a membre del partit Bloco de Esquerda, va ser elegit en la passada legislatura com a diputat independent. Va ser així com, per primer cop en la història de Portugal, una persona amb diversitat va entrar al Parlament Nacional.

 

Durant aquella legislatura, es van tirar endavant els projectes pilot d’assistència personal que ara funcionen a nivell nacional i, per sobre de tot, la realitat de les persones amb diversitat funcional va guanyar visibilitat. 

"La participació en si ja és una victòria, encara que només sigui per la visibilitat"

Transcripció amb lectura fàcil:

Els projectes pilot van ser ideats per posar en pràctica l’assistència personal i veure quin impacte tenia en les vides de les persones. Actualment, hi ha diversos Centres de Vida Independent arreu del territori portuguès creats seguint la filosofia del MVI i autogestionats per les mateixes persones beneficiàries. 

Aquests projectes, però, tenen una durada limitada i es preveu que la seva experiència serveixi després per redactar una llei de dependència (o d’independència) i oferir un servei públic d'assistència personal per a totes les persones que ho necessitin.

Mapa Laura Cercós  · Font: Centro de VIda Independente (CVI) 

Tot i això, el funcionament d’aquests projectes no ha acabat d’agradar a alguns dels activistes per la vida independent i molts consideren que hi ha alguns aspectes que no respecten els ideals del Moviment de Vida Independent.

 

Per exemple, el pressupost general destinat als projectes pilots és insuficient i no permet ni complir amb els mínims d'hores d'assistència personal establerts per llei. 

"Si ja ens limitem en els projectes pilots,
la llei ja parteix limitada"

Transcripció amb lectura fàcil:

Descobreix les altres històries

Visibilitzar

El Poder

de Decidir

Barcelona

Descobreix el Moviment de Vida Independent a