VIDES INDEPENDENTS

a Lisboa

Un reportatge interactiu de Laura Cercós Tuset

 

El Moviment de Vida Independent va començar a agafar força a Portugal a partir del 2011. En aquell moment, diverses persones amb diversitat funcional van començar a agrupar-se sota el nom (d)Eficientes Indignados per denunciar les discriminacions socials i econòmiques que patien.

 

La idea era prendre com a referència experiències del MVI d'arreu del món per trencar d'una vegada per totes la mirada assistencialista i medicalitzada sobre la diversitat funcional. Adolf Ratzka, fundador i director de l'Institut de Vida Independent de Suècia, un dels més importants d'Europa, i activistes d'altres països van visitar Lisboa per intercanviar coneixements.

 

Després de molts esforços, el 2015 va acabar naixent a la capital portuguesa el Centro de Vida Independiente (CVI), una entitat autogestionada per persones amb diversitat funcional que els proveiria d'assistència personal per poder viure de manera independent. La iniciativa va comptar amb el suport de la Câmara Municipal de Lisboa i, dos anys més tard, un decret llei nacional va permetre que es creessin més projectes pilot d'assistència personal arreu de Portugal.

Des del 2008, la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU  està en vigor a Portugal. I com en molts dels altres països signants, s'ha aconseguit avançar relativament, però encara no hi ha un ple reconeixement dels seus drets com a ciutadans. 

Els activistes del Moviment de Vida Independent de Portugal denuncien aquesta situació i un dels seus màxims objectius per erradicar-ho és aconseguir que dels projectes pilots d'assistència personal neixi una llei de vida independent justa per a totes les persones amb diversitat funcional del país.

DESCOBREIX ELS PROTAGONISTES

Activisme

i Política

Visibilitzar

El Poder

de Decidir

Barcelona

Descobreix el Moviment de Vida Independent a

Sobre el projecte

Aquest reportatge multimèdia ha estat elaborat per Laura Cercós Tuset com a Treball de Final de Grau de Periodisme, a la Universitat Pompeu Fabra.

    Contacte    

¡Gracias! Mensaje enviado.