ELS ORÍGENS

Amb Marga Alonso

 

Marga Alonso va néixer amb Artrogriposis Múltiple Congènita (AMC) el gener de 1976. Fins als 28 anys va viure amb la seva família, però va arribar un moment en què els seus pares ja no podien agafar-la a pes com havien fet fins aleshores.

 

Per això, va decidir contractar una empresa d'assistència domiciliària. Però era molt car i de seguida se li van acabar els estalvis. El 2004, Marga Alonso es trobava en una situació de gran precarietat, i va ser aleshores quan va entrar en contacte amb el Moviment de Vida Independent. 

 

Alonso, que havia defugit els espais amb persones amb diversitat funcional, va decidir unir-se al grup de teatre de l'Associació Catalana de persones amb Malalties Neuromusculars (ASEM). Allà va conèixer Conrado Gargallo, amb qui després formaria part de l'Oficina de Vida Independent.

 

Ell va donar-li l'adreça del Foro de Vida Independiente (actualment "Foro de Vida Independiente y Divertad"), un espai virtual de debat entre persones amb diversitat funcional nascut el 2001 de la mà de Javier Romañach i altres activistes impulsors del Moviment de Vida Independent a Espanya.

Els orígens

Transcripció amb lectura fàcil:

L'Oficina de Vida Independent de Barcelona va ser un dels primers projectes públics a l'estat espanyol creat per oferir assistència personal, una de les eines essencial perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir una vida independent. 

 

Tot això succeïa al mateix moment que el MVI agafava més força a l'estat Espanyol i des del Foro de Vida Independiente es començaven a organitzar accions arreu del territori per visibilitzar-se i fer activisme polític.

La pandèmia de la Covid-19 els ha obligat a adaptar-se.

Com els ha afectat?

Cronologia: Laura Cercós  

Després de molta feina i moltes reivindicacions als carrers i a les institucions, l'hivern del 2006 es va posar en marxa el projecte pilot Cap a una vida independent a Barcelona.

 

En aquells moments, encara era un projecte molt petit però ja mostrava com, amb les eines adequades i imitant els exemples exitosos d'altres centres de vida independent d'arreu del món, les persones amb diversitat funcional podien fer una vida independent fora dels sistemes residencials.

 

Marga Alonso va ser una de les primeres persones a formar part d'aquesta entitat autorganitzada, juntament amb dos membres més de l’OVI. Des d’aleshores, el projecte ha anat creixent i s’ha anat consolidant.

L'empoderament

Transcripció amb lectura fàcil:

El suport de l’Institut de Persones amb Discapacitats (IMPD) de Barcelona va ser clau per engegar l'Oficina de Vida Independent i assentar les bases per un Servei d’Assistència Personal autogestionat per les mateixes persones beneficiàries. 

Ricard Gomà: Tinent d'Alcaldia d'Acció Social i President del IMPD (2003 – 2011)

"El Moviment de Vida Independent, encara molt incipient, tenia una representació en els òrgans i els espais de participació de l’IMPD. Vam ser molt proclius acceptant i ajudant aquest projecte per tenir una vida independent i no reproduir la dependència. No va ser fàcil, els models d’atenció preexistents estaven molt assentats i l'única perspectiva aleshores de tenir vida independent era tenir família o anar residència. Però els arguments que teníem entre mans eren molt potents, i així és com Barcelona va convertir-se en referent en aquest servei de vida independent."  

Ara mateix, una de les tasques de l'OVI és definir i modificar els estatuts per tal de poder crear una xarxa d'Oficines de Vida Independent a Barcelona. La idea és que cap d'aquestes oficines superi els deu membres per poder tenir una autogestió eficaç i real. 

 

Paral·lelament, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat està consolidant el Servei Municipal d'Assistència Personal perquè realment garanteixi el dret a tenir una vida independent a totes aquelles persones que ho necessitin. La Marga i l'Antonio Centeno formen part del grup de treball del IMPD per tirar-ho endavant.

La Vida Independent a Barcelona

Transcripció amb lectura fàcil:

Com la Marga Alonso, moltes altres persones del Moviment de Vida Independent han lluitat per reclamar que els seus drets com a ciutadans es compleixin.

Descobreix les altres històries

Transformar

Barcelona

Canviar l'imaginari

Emancipar-se

Assistència personal

El pes de l'activisme

Lisboa

Descobreix el Moviment de Vida Independent a