L'ASSISTÈNCIA PERSONAL
Amb Concepció Monreal, 'To'

 

L'Assistència Personal és l'eina imprescindible perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir una vida independent. Aquesta figura és, però, diferent de la d'un cuidador: les persones usuàries són les encarregades de contractar els seus assistents i en tot moment tenen elles el poder de decisió. La tasca dels assistents no és cuidar, sinó ser les mans i les cames de les persones que els contracten per poder fer tot allò que d'una altra manera no podrien fer. 

Com amb la resta de membres de l'Oficina de Vida Independent (OVI) de Barcelona, així és com funciona en el cas de la To. Fa uns anys va passar a necessitar moltes més hores d'assistència personal, però el servei que tenia contractat era molt car i va decidir formar part de l'OVI.

"Per poder fer una vida independent és essencial tenir assistència personal"

Transcripció amb lectura fàcil:

En un pis accessible de Barcelona, prop del mar, la Sol es mou i fa allò que li diu la To. D'aquesta manera la To és propietària de la seva vida i és ella qui decideix com vol viure. El principi bàsic del Moviment de Vida Independent.

Avui dia, però, la figura de l'assistent personal no està regulada i això té molts perjudicis tant per les persones que hi treballen com per les persones que han de contractar-les.

La pandèmia de la Covid-19 els ha obligat a adaptar-se.

Com els ha afectat?

"Hauria de ser per tothom"

Transcripció amb lectura fàcil:

L'assistència personal permet dur a terme les rutines de la vida diària, però també totes aquelles activitats, aficions i també l'activisme. To, llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, és una gran amant de l'art contemporani i sempre que té temps lliure intenta gaudir d'alguna exposició.

Tot i això, sovint aquesta afició queda relegada a l'últim pla.

Activisme i art

Transcripció amb lectura fàcil:

Per To, l'Art serveix per reivindicar-se, però també és una manera de viure i entendre la vida. Per ella, les performances i altres expressions contemporànies són la millor manera de transmetre-ho. 

Puc. Pots. Podem!!!

Performance artística de Concepció Monreal "To" (2011)

"En aquesta performance que acabeu de veure/viure, volem fer visibles les poques opcions que tenim les persones com jo de poder gaudir (o tenir) una vida afectiva-sexual plena, amb les mateixes oportunitats que una majoria."

Descobreix les altres històries

Els orígens

Transformar

Barcelona

Canviar l'imaginari

Emancipar-se

El pes de l'activisme

Lisboa

Descobreix el Moviment de Vida Independent a